Arhiva kategorije: Obavijesti za studente

Nazorovi dani

Prof. dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić u funkciji članice Saborskoga povjerenstva Nazorovih dana, koji se tradicionalno održavaju svake godine u svibnju, posjetila je Postira, rodno mjesto pjesnika u kojem je proveo dio svoga djetinjstva te Bobovišća, gdje je pjesnik boravio i radio u kući Nazorovih. Prosvjetno kulturna manifestacija Nazorovi dani održana je 21. i 22. svibnja 2021. u Postirima na otoku Braču.

Ispred biste Vladimira Nazora pokraj rodne kuće u Postirima pri polaganju cvijeća.

Pri polaganju cvijeća pored skulpture Vladimira Nazora u Bobovišćima – članice Saborskoga povjerenstva Nazorovi dani: prof. dr. sc. GVŠ s prof. dr. sc. Olgom Perić prapranećakinjom pjesnika, dr. sc. Dubravkom Brezak Stamać, ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje i Sanjom Nejašmić, prof., ravnateljicom O. Š. „Vladimir Nazor“.

U kući Nazorovih u Boboviščima u radnoj sobi pjesnika: Olga Perić, Dubravka Brezak Stamać, Sanja Nejašmić i Gordana Varošanec-Škarić.

Prof. dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić s ravnateljicom O. Š. „Vladimir Nazor“ u Postirima Sanjom Nejašmić u knjižnici škole.

Poziv na sujelovanje u istraživanju – Emocije KLF

Drage studentice,
dragi studenti,

pozivam vas da se prijavite na sudjelovanje u eksperimentu koji će se odvijati online, a očekivano trajanje je 30-40 minuta. Za sudjelovanje u eksperimentu dobit ćete 1 eksperimentalni sat.
Eksperiment je fonetski zanimljiv i relevantan. U eksperimentu ćete slušati kratke hrvatske rečenice i trebat ćete odrediti koju emociju čujete u svakoj od njih (izabrati u padajućem izborniku).
Eksperiment i cijelo istraživanje odobreni su na nadležnim etičkim tijelima, a privatnost vaših podataka i vaši identiteti u potpunosti se poštuju.

Eksperiment se zove “Emocije – klf”.
Prijaviti se možete na našoj stanici za eksperimente: https://fonet.ffzg.unizg.hr/eksperimenti/index.php
Prijave na eksperiment otvorene su do ponedjeljka. 21.06 u ponoć, a prijaviti se možete već sada.
Nakon što se prijave zatvore, svi prijavljeni dobit će link na eksperiment (i eksperiment će za rješavanje biti otvoren tjedan dana).

Za sva eventualna pitanja ili nedoumice slobodno se javite!

Pozdrav,
Marko Liker

Obavijest o ispitima kod doc. dr. sc. Arnalde Dobrić u ljetnom ispitnom roku

Ispiti iz svih kolegija (Slušanje i govor, Metodika individualnog pristupa rehabilitaciji slušanja i govora, Slušni poremećaji, Govor i pokret, Fonetska korekcija izgovora) održat će se s početkom u 16 sati, online.

Studenti koji su slušali kolegije ranijih godina trebaju se javiti docentici Dobrić na mail adobric@ffzg.hr najkasnije do 8 sati na dan ispita.

Studenti koji polažu ispit iz Fonetske korekcije izgovora trebaju se javiti predmetnim nastavnicama kod kojih su slušali kolegij.

Došli su, vidjeli i pobijedili!

Što čini dobar govor

U subotu i nedjelju, 22. i 23. svibnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Klub studenata fonetike Eufonija održao je peti jubilarni FonET – „mali tečaj govorništva.“

Kroz dva dana bilo je sveukupno 22 sudionika, studenata s raznih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su prepoznali ovaj projekt kao nešto korisno što će im pomoći u svakodnevici. Prvi dan sudionici su naučili teorijski dio – kako sastavljati govor, dobro argumentirati svoje tvrdnje, profilirati publiku te tehniku verbalne i neverbalne komunikacije. Drugi dan je bio popraćen praktičnim dijelom, pisanjem samih govora te pripremom za izvođenje istih. Započeli smo s radionicom o tome kako suzbiti strah od javnog nastupa, a zatim nastavili vježbama za glas i izgovor kojima smo ih pripremili za samo izvođenje govora na kraju.

Predavači su bili studenti preddiplomskog i diplomskog studija fonetike: Christian Coltrane, Iva Lendić, Marijana Lukić, Ana Miljević, Nina Nodilo, Nika Pulig, Mihovil Rora, Veronika Štefanko, Lucija Šupe, Josephine Ida Zec i Ana Žagmešter koji su svoj entuzijazam i ljubav prema fonetici pokušali prenijeti na druge.

FonET su podržali  i profesori Odsjeka za fonetiku, a profesorica doc.dr.sc. Gabrijela Kišiček održala je gostujuće predavanje o ulozi retorike u politici.

Motiv projekta je pobjeda straha od javnog nastupa što su pokazali svi sudionici kada su stali pred publiku i izveli svoj govor. Posebno nas je oduševila hrabrost sudionika, ali i stečeno znanje koje smo im prenijeli, a koje su primijenili u praksi. Evo i nekoliko dojmova:

Najviše mi se svidjela organizacija radionice te pristupačnost svih izlagača i osoba koje su sudjelovale u ovome projektu. Želim zahvaliti mladim kolegama na ovoj prilici i uspjeh u nadolazećim projektima jer su iskazali veliki trud, volju i znanje da učine ovaj projekt što boljim i uspješnijim.“ 

„Teško mi je istaknuti jednu stvar, tako da ću reći da su mi se posebno svidjeli angažiran i pristupačan pristup svih predavača i voditelja vježbi, prijateljsko i poticajno okruženje koje su svi iz organizacije iskazivali prema polaznicima, ali i razina organiziranosti i pažnje posvećene svim pojedinostima koje su obogatile ovaj poseban događaj.“

Vjerujemo da su svi naši sudionici pobijedili već samom prijavom na FonET, a kako bi rekao Cezar, maskota projekta: „Nemamo se čega plašiti, osim samog straha.“

 

poziv na sudjelovanje u istraživanju kolega s psihologije – VIRTUALNI TJEDAN

Drage studentice i studenti,

kolege s psihologije vas pozivaju na sudjelovanje u istraživanju. U nastavku slijedi njihov poziv, PAŽLJIVO pročitajte upute. Kolegice su napravile google tablicu na poveznici:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/178crqkUrsR_trVjxzNt3ZqVflYr6BrJLyZfxi6iH5-I/edit?usp=sharing

Kad pročitate njihove upute, provjerite ima li termina u google tablici, upišite se u tablicu, a zatim se prijavite u našoj aplikaciji za evidenciju eksperimenata https://fonet.ffzg.unizg.hr/eksperimenti/. S obzirom da kolege imaju ograničen broj termina, bitno je ako se prijavite da stvarno i sudjelujete.

slijedi poziv:

Dragi studenti,

pozivamo vas na sudjelovanje u istraživanju Virtualni tjedan. U istraživanju ćete igrati igru Virtualni tjedan u kojem trebate donositi odluke, rješavati probleme i pamtiti zadatke koje kasnije (tijekom hipotetskog, virtualnog dana) treba izvršiti.

Istraživanje traje oko 90 minuta. Provodi se online, računalno. Svi sudionici trebaju na svoja računala prethodno instalirati TeamViewer (https://www.teamviewer.com/en-us/download/windows/). Sudjelovanje u istraživanju će biti honorirano s 2 eksperimentalna sata.

Prijave na sudjelovanje se provode preko poveznice na kojoj birate i svoj termin (u jednom retku može biti 1 student):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/178crqkUrsR_trVjxzNt3ZqVflYr6BrJLyZfxi6iH5-I/edit?usp=sharing

Istraživanje će se provoditi tijekom cijelog svibnja i lipnja. Termine ćemo svaki tjedan ažurirati stoga pratite tablicu na poveznici.

Lijep pozdrav,

Marina Martinčević

Odsjek za psihologiju

Snimanje – Govor s maskom

Drage studentice i studenti,

Prof. emeritus Damir Horga poziva Vas da se sudjelujete u istraživanju za koje mu je potrebno 15 studenata koji će snimati govorni materijal u studiju za akustička snimanja (B307). Prijavite se putem aplikacije https://fonet.ffzg.unizg.hr/eksperimenti/ broj prijava je ograničen. Nakon što se skupi dovoljno sudionika nećete se više moći prijaviti. Za sudjelovanje ćete dobiti 0.5 sati eksperimenata. Snimanje bi trebali obaviti u tjednu od  10.5. do 14.5.2021., a termine ćemo dogovoriti kad skupimo vaše prijave.

Obavijest o eksperimentu: Govor hrvatskih predsjednika (1 sat)

Dragi studenti i studentice,

Pozivamo vas da se prijavite na sudjelovanje u istraživanju Govor hrvatskih predsjednika (5) koje se provodi on-line. Istraživanje provodi Jagoda Poropat Darrer u okviru doktorskog rada „Predsjednička retorika u Hrvatskoj“ na poslijediplomskom studiju lingvistike na FFZG.

Prijaviti se možete do petka 7. 5. 2021. u 16 sati, putem baze eksperimenata na fonetici:

https://fonet.ffzg.unizg.hr/eksperimenti/

Nakon prijave kroz bazu eksperimenata poveznicu na anketu dobit ćete putem e-maila.

Zbog zvučnih primjera anketu je uputno ispunjavati u tihom okruženju te, po mogućnosti, slušati putem slušalica. Anketa će biti dostupna do 14. 5. 2021.

Za sudjelovanje ćete dobiti jedan sat.

 

Srdačno,

doc. dr. sc. Elenmari Pletikos Olof

Poziv na sudjelovanje u istraživanju

Dragi studenti,

Pozivamo vas da se prijavite na sudjelovanje u istraživanju:

https://fonet.ffzg.unizg.hr/eksperimenti/ (Psiholeks – Asocijacije)

Za sudjelovanje dobijete sat i pol. Prijaviti se možete do petka 7.5., nakon toga putem e-maila ćete dobiti poveznicu na upitnik. Samo ispunjavanje upitnika traje između 60 i 90 minuta i ne morate ga ispuniti odjednom. U upitniku  će se tražiti od vas da upisujete asocijacije na ponuđene pojmove u hrvatskome jeziku. Detaljnije upute dobit ćete u samom upitniku.

Upitnik će biti dostupan do 24.5.2021.