Arhiva kategorije: Događanja

Professor emerita Vesna Mildner

Čestitamo našoj cijenjenoj nastavnici, kolegici, dugogodišnjoj predstojnici Katedre za primijenjenu fonetiku dr. sc. Vesni Mildner na izboru u počasno zvanje professor emerita!

Iz Odsjeka

OTVORENA VIRTUALNA VRATA ODSJEKA ZA FONETIKU

U srijedu, 8. srpnja 2020. održana su Otvorena virtualna vrata Odsjeka za fonetiku, a naš je Odsjek postao prvi na Fakultetu koji se prilagodio novonastaloj situaciji uzrokovanoj korona krizom i virtualno otvorio svoja vrata zainteresiranim budućim studentima.

Srednjoškolci, ali i razlikovni studenti tako su se upoznali s ustrojstvom Odsjeka, kolegijima i smjerovima te mogućnostima zaposlenja nakon diplome. Također, zanimale su ih i popratne aktivnosti kojima se bave studenti fonetike pa su dobili informacije o studentskoj udruzi FoNet. Na pitanja zainteresiranih budućih studenata odgovarali su: nastavnica na Odsjeku, doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, student fonetike Mateo Miličević te Klara Feldšar, studentica iz info-centra koja je pojasnila postupak prijave i upisa. Podršku ovom događaju dala je i Dorja Mučnjak, knjižničarska savjetnica i voditeljica Ureda za informiranje (inače i sama diplomirana fonetičarka).

Iako je susret bio virtualan bilo je ugodno, zabavno i zanimljivo družiti se s budućim studentima fonetike.

Nastupno predavanje dr. sc. Ane Vidović Zorić

Dr. sc. Ana Vidović Zorić održat će u utorak, 5. svibnja 2020. godine u 14 sati nastupno predavanje pod nazivom ”Motoričko planiranje izgovora u procesu govorne proizvodnje” pred nastavnicima, studentima i stručnim povjerenstvom, u vezi s izborom u znanstveno-nastavno zvanje docentice za područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana fonetika na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nastupno predavanje održat će se na kolegiju Neurofonetika u virtualnoj učionici Sustava učenja na daljinu Omega Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu platformom BigBlueButton i bit će dostupno putem linka koji će biti objavljen na web stranici e-kolegija Odsjeka za fonetiku. Svi koji žele prisustvovati predavanju (ako nisu studenti na tom kolegiju ili nastavnici Odsjeka za fonetiku – oni već imaju pristup) neka svoje ime, prezime i službenu e-adresu pošalju u tajništvo Odsjeka na e-adresu fonetika@ffzg.hr najkasnije do srijede 29. 4. 2020. u 14.00 sati kako bismo im omogućili pristup.

Iz Odsjeka

Studijski posjet – SPLIT – 21.2.2020.

U sklopu kolegija Audiotehnika studenti diplomskog studija fonetike i ostali zainteresirani studenti fonetike posjetili su dva fakulteta u Splitu. Na Medicinskom fakultetu doc. dr. sc. Damir Kovačić održao je predavanje Biofizika slušanja. Potom su studenti posjetili tihu komoru u sklopu MEF-a i razgovarali o postupku izrade lista riječi za govornu audiometriju. Drugi dio posjeta bio je organiziran na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Predavanje su održali doc. dr. sc. Damir Kovačić (Medicinska bionika kao izazov za slušna pomagala nove generacije) i njegovi suradnici koji u interdisciplinarnom timu (Grupa za eksperimentalnu biofiziku i medicinsku neuroelektroniku) rade na izradi čipova s ciljem postizanja slušnih stimulacija sa preko 100 elektroda. Zanimljivosti poput uporabe grafema u medicinskoj bionici.  Posjet je organizirala dr. sc. Diana Tomić uz veliku podršku Odsjeka. Dio atmosfere vidite na fotografijama.

“Mali i veliki čitači” obilježili Svjetski dan čitanja naglas

U okviru projekta Mali i veliki čitači u subotu, 1. veljače 2020. obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas. Okupili smo se u OŠ Trnjanska, a djela po vlastitom izboru čitali su učenici od prvog do četvrtog razreda – mali čitači te roditelji, učitelji, ravnateljica i studenti fonetike – veliki čitači. Projekt financijski podupire Humanitarna udruga RTL pomaže djeci, a ostvaruje se u suradnji Hrvatskoga filološkog društva, Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Osnovne škole Trnjanska i Dječjeg vrtića Iskrica. Događaj su organizirale D. Tomić, E. Pletikos Olof i i J. Vlašić Duić u suradnji s ravnateljicom škole Nadom Šimić i učiteljicama razredne nastave. Ponosni smo što u ovom projektu aktivno, kao velike čitačice sudjeluju studentice fonetike: Ivana Biondić, Monika Dražinić, Daria Granić, Lucija Košković i Natalija Žanpera.

COST Action CA17132 – APPLY European Network for Argumentation and Public Policy Analysis

 

Odsjek za fonetiku sudjelovao je u organizaciji radionice u sklopu europskog COST projekta APPLY: European Network for Argumentation and Public Policy Analysis. Radionica pod nazivom Croatia APPLY Winter School: Methods of Argument Analysis and Evaluation in Public Contexts održavala se od 15. do 18. siječnja 2020. na Filozofskom fakultetu, a na njoj je sudjelovalo 40, uglavnom doktorskih studenata, ali i mladih stručnjaka iz područja argumentacije, retorike, političkih i komunikacijskih znanosti iz Portugala, Velike Britanije, Poljske, Švicarske, Nizozemske, Italije, Njemačke, Kanade, SAD-a. Tijekom četiri dana škole sa sudionicima su radili eminentni argumentacijski stručnjaci: Mark Aakhus sa Rutgers University u New Yorku, Sara Greco sa Sveučilišta u Luganu, Jean Wagemans sa Sveučilišta u Amsterdamu i Marcin Lewinski, ujedno i voditelj COST projekta, sa Sveučilišta u Lisabonu. Svaki od predavača/trenera sudionike je upoznao sa specifičnom metodom analize i evaluacije argumenata pa su polaznici i sami uvježbavali vještine identifikacije i kategorizacije argumenata služeći se pri tome PTA metodom (Periodic Table of Arguments), ATM metodom (Argumentum Model of Topics) te metodologijom argumentacijske analize temeljene na tzv. Polylogue Framework. Sudionici su nakon završetka radionice bili iznimno zadovoljni i znanjem koje su stekli i atmosferom u kojoj su radili. Također, bili su zadovoljni i organizacijskim dijelom radionice pri čemu velike zasluge svakako idu i studentima kolegija Argumentacija čija je pomoć bila vrlo vrijedna i važna.  

Ciklus radionica i individualnog karijernog savjetovanja za studente FFZG-a

Dragi studenti,

Želite li steći nove vještine i znanja o tome kako se uspješno zaposliti te kako upravljati svojom karijerom? Centar za razvoj karijere vas poziva na ciklus radionica i individualnog karijernog savjetovanja koje će se održavati u periodu od 20. do 24. siječnja!

Na radionicama možete saznati kako uspješno postavljati karijerne ciljeve i izraditi svoj karijerni plan, kako napisati životopis koji će vas istaknuti među kandidatima, kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao te zašto je socijalni kapital važan pri zapošljavanju? Kroz individualno karijerno savjetovanje sa psihologom možete saznati kako iskoristiti znanja stečena na fakultetu te riješiti dileme vezane uz vašu buduću karijeru.

Prijaviti se možete na ovom linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSJBCkV4UTlxwAQC4JSOdHkKZg1iiQ_Yiwte62PzU9qsXVuA/viewform

Možete se prijaviti na jednu ili više aktivnosti. Termini održavanja pojedinih aktivnosti nalaze se na linku za prijavu.

ODRŽANA 10. ISTRAŽIVANJA GOVORA

Od 5. do 7. prosinca 2019. održala su se jubilarna 10. Istraživanja govora, znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem, koji je i ove godine okupio niz domaćih i inozemnih stručnjaka koji se bave različitim aspektima istraživanja govora.  Središnja tema konferencije bila je koartikulacija, a s njom su usko bila povezana predavanja plenarnih predavača: Jonathana Harringtona, Alana Wrencha i Natalie Zharkove.

Druga tema konferencije na koju se fokusirala ovogodišnja konferencija bila je ortoepija te je organiziran okrugli stol na kojem su sudjelovali naglasni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine (Zenaida Karavdić), Hrvatske (Blaženka Martinović), Slovenije (Hotimir Tivadar) i Srbije (Dejan Sredojević).

Uz dvije središnje teme, 50ak izlagača, ponajviše iz Hrvatske, ali i iz Bugarske, Mađarske, Velike Britanije te već spomenutih susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, izlagalo je svoje radove iz područja: percepcije i atipičnog govora, učenja i podučavanja govora, estetike i javnoga govora, fonetike i fonologije.

I ova Istraživanja govora bila su iznimno uspješna u znanstvenom i stručnom dijelu, ali su isto tako bila prigoda za neformalna druženja, razmjenu iskustava te stvaranje novih ideja.

Hvala svim sudionicima, izlagačima i predavačima, suradnicima i prijateljima Odsjeka za fonetiku, a posebno našim studentima/volonterima koji su se pobrinuli da sve funkcionira izvrsno!