Arhiva kategorije: Događanja

Nazorovi dani

Prof. dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić u funkciji članice Saborskoga povjerenstva Nazorovih dana, koji se tradicionalno održavaju svake godine u svibnju, posjetila je Postira, rodno mjesto pjesnika u kojem je proveo dio svoga djetinjstva te Bobovišća, gdje je pjesnik boravio i radio u kući Nazorovih. Prosvjetno kulturna manifestacija Nazorovi dani održana je 21. i 22. svibnja 2021. u Postirima na otoku Braču.

Ispred biste Vladimira Nazora pokraj rodne kuće u Postirima pri polaganju cvijeća.

Pri polaganju cvijeća pored skulpture Vladimira Nazora u Bobovišćima – članice Saborskoga povjerenstva Nazorovi dani: prof. dr. sc. GVŠ s prof. dr. sc. Olgom Perić prapranećakinjom pjesnika, dr. sc. Dubravkom Brezak Stamać, ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje i Sanjom Nejašmić, prof., ravnateljicom O. Š. „Vladimir Nazor“.

U kući Nazorovih u Boboviščima u radnoj sobi pjesnika: Olga Perić, Dubravka Brezak Stamać, Sanja Nejašmić i Gordana Varošanec-Škarić.

Prof. dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić s ravnateljicom O. Š. „Vladimir Nazor“ u Postirima Sanjom Nejašmić u knjižnici škole.

Došli su, vidjeli i pobijedili!

Što čini dobar govor

U subotu i nedjelju, 22. i 23. svibnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Klub studenata fonetike Eufonija održao je peti jubilarni FonET – „mali tečaj govorništva.“

Kroz dva dana bilo je sveukupno 22 sudionika, studenata s raznih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su prepoznali ovaj projekt kao nešto korisno što će im pomoći u svakodnevici. Prvi dan sudionici su naučili teorijski dio – kako sastavljati govor, dobro argumentirati svoje tvrdnje, profilirati publiku te tehniku verbalne i neverbalne komunikacije. Drugi dan je bio popraćen praktičnim dijelom, pisanjem samih govora te pripremom za izvođenje istih. Započeli smo s radionicom o tome kako suzbiti strah od javnog nastupa, a zatim nastavili vježbama za glas i izgovor kojima smo ih pripremili za samo izvođenje govora na kraju.

Predavači su bili studenti preddiplomskog i diplomskog studija fonetike: Christian Coltrane, Iva Lendić, Marijana Lukić, Ana Miljević, Nina Nodilo, Nika Pulig, Mihovil Rora, Veronika Štefanko, Lucija Šupe, Josephine Ida Zec i Ana Žagmešter koji su svoj entuzijazam i ljubav prema fonetici pokušali prenijeti na druge.

FonET su podržali  i profesori Odsjeka za fonetiku, a profesorica doc.dr.sc. Gabrijela Kišiček održala je gostujuće predavanje o ulozi retorike u politici.

Motiv projekta je pobjeda straha od javnog nastupa što su pokazali svi sudionici kada su stali pred publiku i izveli svoj govor. Posebno nas je oduševila hrabrost sudionika, ali i stečeno znanje koje smo im prenijeli, a koje su primijenili u praksi. Evo i nekoliko dojmova:

Najviše mi se svidjela organizacija radionice te pristupačnost svih izlagača i osoba koje su sudjelovale u ovome projektu. Želim zahvaliti mladim kolegama na ovoj prilici i uspjeh u nadolazećim projektima jer su iskazali veliki trud, volju i znanje da učine ovaj projekt što boljim i uspješnijim.“ 

„Teško mi je istaknuti jednu stvar, tako da ću reći da su mi se posebno svidjeli angažiran i pristupačan pristup svih predavača i voditelja vježbi, prijateljsko i poticajno okruženje koje su svi iz organizacije iskazivali prema polaznicima, ali i razina organiziranosti i pažnje posvećene svim pojedinostima koje su obogatile ovaj poseban događaj.“

Vjerujemo da su svi naši sudionici pobijedili već samom prijavom na FonET, a kako bi rekao Cezar, maskota projekta: „Nemamo se čega plašiti, osim samog straha.“

 

Professor emerita Vesna Mildner

Čestitamo našoj cijenjenoj nastavnici, kolegici, dugogodišnjoj predstojnici Katedre za primijenjenu fonetiku dr. sc. Vesni Mildner na izboru u počasno zvanje professor emerita!

Iz Odsjeka

OTVORENA VIRTUALNA VRATA ODSJEKA ZA FONETIKU

U srijedu, 8. srpnja 2020. održana su Otvorena virtualna vrata Odsjeka za fonetiku, a naš je Odsjek postao prvi na Fakultetu koji se prilagodio novonastaloj situaciji uzrokovanoj korona krizom i virtualno otvorio svoja vrata zainteresiranim budućim studentima.

Srednjoškolci, ali i razlikovni studenti tako su se upoznali s ustrojstvom Odsjeka, kolegijima i smjerovima te mogućnostima zaposlenja nakon diplome. Također, zanimale su ih i popratne aktivnosti kojima se bave studenti fonetike pa su dobili informacije o studentskoj udruzi FoNet. Na pitanja zainteresiranih budućih studenata odgovarali su: nastavnica na Odsjeku, doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, student fonetike Mateo Miličević te Klara Feldšar, studentica iz info-centra koja je pojasnila postupak prijave i upisa. Podršku ovom događaju dala je i Dorja Mučnjak, knjižničarska savjetnica i voditeljica Ureda za informiranje (inače i sama diplomirana fonetičarka).

Iako je susret bio virtualan bilo je ugodno, zabavno i zanimljivo družiti se s budućim studentima fonetike.

Nastupno predavanje dr. sc. Ane Vidović Zorić

Dr. sc. Ana Vidović Zorić održat će u utorak, 5. svibnja 2020. godine u 14 sati nastupno predavanje pod nazivom ”Motoričko planiranje izgovora u procesu govorne proizvodnje” pred nastavnicima, studentima i stručnim povjerenstvom, u vezi s izborom u znanstveno-nastavno zvanje docentice za područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana fonetika na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nastupno predavanje održat će se na kolegiju Neurofonetika u virtualnoj učionici Sustava učenja na daljinu Omega Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu platformom BigBlueButton i bit će dostupno putem linka koji će biti objavljen na web stranici e-kolegija Odsjeka za fonetiku. Svi koji žele prisustvovati predavanju (ako nisu studenti na tom kolegiju ili nastavnici Odsjeka za fonetiku – oni već imaju pristup) neka svoje ime, prezime i službenu e-adresu pošalju u tajništvo Odsjeka na e-adresu fonetika@ffzg.hr najkasnije do srijede 29. 4. 2020. u 14.00 sati kako bismo im omogućili pristup.

Iz Odsjeka

Studijski posjet – SPLIT – 21.2.2020.

U sklopu kolegija Audiotehnika studenti diplomskog studija fonetike i ostali zainteresirani studenti fonetike posjetili su dva fakulteta u Splitu. Na Medicinskom fakultetu doc. dr. sc. Damir Kovačić održao je predavanje Biofizika slušanja. Potom su studenti posjetili tihu komoru u sklopu MEF-a i razgovarali o postupku izrade lista riječi za govornu audiometriju. Drugi dio posjeta bio je organiziran na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Predavanje su održali doc. dr. sc. Damir Kovačić (Medicinska bionika kao izazov za slušna pomagala nove generacije) i njegovi suradnici koji u interdisciplinarnom timu (Grupa za eksperimentalnu biofiziku i medicinsku neuroelektroniku) rade na izradi čipova s ciljem postizanja slušnih stimulacija sa preko 100 elektroda. Zanimljivosti poput uporabe grafema u medicinskoj bionici.  Posjet je organizirala dr. sc. Diana Tomić uz veliku podršku Odsjeka. Dio atmosfere vidite na fotografijama.

“Mali i veliki čitači” obilježili Svjetski dan čitanja naglas

U okviru projekta Mali i veliki čitači u subotu, 1. veljače 2020. obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas. Okupili smo se u OŠ Trnjanska, a djela po vlastitom izboru čitali su učenici od prvog do četvrtog razreda – mali čitači te roditelji, učitelji, ravnateljica i studenti fonetike – veliki čitači. Projekt financijski podupire Humanitarna udruga RTL pomaže djeci, a ostvaruje se u suradnji Hrvatskoga filološkog društva, Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Osnovne škole Trnjanska i Dječjeg vrtića Iskrica. Događaj su organizirale D. Tomić, E. Pletikos Olof i i J. Vlašić Duić u suradnji s ravnateljicom škole Nadom Šimić i učiteljicama razredne nastave. Ponosni smo što u ovom projektu aktivno, kao velike čitačice sudjeluju studentice fonetike: Ivana Biondić, Monika Dražinić, Daria Granić, Lucija Košković i Natalija Žanpera.

COST Action CA17132 – APPLY European Network for Argumentation and Public Policy Analysis

 

Odsjek za fonetiku sudjelovao je u organizaciji radionice u sklopu europskog COST projekta APPLY: European Network for Argumentation and Public Policy Analysis. Radionica pod nazivom Croatia APPLY Winter School: Methods of Argument Analysis and Evaluation in Public Contexts održavala se od 15. do 18. siječnja 2020. na Filozofskom fakultetu, a na njoj je sudjelovalo 40, uglavnom doktorskih studenata, ali i mladih stručnjaka iz područja argumentacije, retorike, političkih i komunikacijskih znanosti iz Portugala, Velike Britanije, Poljske, Švicarske, Nizozemske, Italije, Njemačke, Kanade, SAD-a. Tijekom četiri dana škole sa sudionicima su radili eminentni argumentacijski stručnjaci: Mark Aakhus sa Rutgers University u New Yorku, Sara Greco sa Sveučilišta u Luganu, Jean Wagemans sa Sveučilišta u Amsterdamu i Marcin Lewinski, ujedno i voditelj COST projekta, sa Sveučilišta u Lisabonu. Svaki od predavača/trenera sudionike je upoznao sa specifičnom metodom analize i evaluacije argumenata pa su polaznici i sami uvježbavali vještine identifikacije i kategorizacije argumenata služeći se pri tome PTA metodom (Periodic Table of Arguments), ATM metodom (Argumentum Model of Topics) te metodologijom argumentacijske analize temeljene na tzv. Polylogue Framework. Sudionici su nakon završetka radionice bili iznimno zadovoljni i znanjem koje su stekli i atmosferom u kojoj su radili. Također, bili su zadovoljni i organizacijskim dijelom radionice pri čemu velike zasluge svakako idu i studentima kolegija Argumentacija čija je pomoć bila vrlo vrijedna i važna.